top of page

HATHA YOGA

I HATHA YOGA praktiserar vi en blandning av stärkande och stretchande positioner (asanas), enkla andningsövningar, ibland med sittande meditation.


Hathayogan är den mest kända formen av yoga ur vilken de flesta andra yogaformer härstammar. Genom att träna kroppen vill man i hathayoga nå sinnet och därmed finna inre balans. Mjuka fysiska rörelser kombineras med andningsövningar och meditation för att uppnå ett hållbart fysiskt och psykiskt välbefinnande.


Ordet Hatha är sanskrit, där Ha betyder sol och Tha betyder måne. Syftet med hathayoga är att finna inre lugn genom att balansera energierna från dessa två. Hathayogans mjuka, fysiska positioner (asanas) hålls mer statiskt och utförs i ett lugnare tempo än i andra fysiska och dynamiska yogaformer som exempelvis ashtanga vinyasa. Positionerna kombineras med andningsövningar (pranayama) och olika meditationstekniker för att uppnå balans mellan kropp och sinne.

VINYASA YOGA

I VINYASA Yoga samordnas andning och rörelser i ett dynamisk flöde mellan olika positioner.


Vinyasa betyder “att placera på ett visst sätt”. Vinyasayoga har sin bas och grund i klassisk Hathayoga.


Arbetssättet i Vinyasayoga innebär att beroende på hur du placerar dig i positionerna, hur du rör dig och i vilken följd, får konsekvens för hur din livsenergi löper genom kroppen. Man arbetar med sekvenser av rörelser som är styrda av andningen som har till syfte att avblockera uppdämd energi och öka cirkulationen i kroppen.


Sekvenseringen i klassen är baserad på principer som man finner i Ashtangayogans fyra serier. Klassen är uppbyggd så att den leder fram emot en så kallad „peak pose“ (en mer utmanande position)


I Vinyasayoga vill man låta rörelsen och det fokuset följa andningen. Det ger cirkulation och värme i blodet, balanserar våra nerver, ökar vår energi, minskar belastningen på skelettet, ökar syreupptagningen, stärker immunförsvaret samt minskar stress.

YINYOGA

YINYOGA är en återhämtande och terapeutisk yogastil som handlar om att ge sig hän och släppa taget för att stilla kropp och sinne. Det är en motvikt till yangbaserade, mer fysiskt krävande yogaformer. Genom att balansera yin, vila, och yang, aktivitet, i livet i stort ökar vårt välbefinnande på alla plan.


Yinyoga kännetecknas av passiva positioner med en lätt, mjuk stretch, utförda i stillhet och medveten närvaro. Varje position hålls i minst 3-5 minuter vilket ger oss tid att även lugna sinnet. I yinyogan vill vi komma åt kroppens fascia, bindväv, istället för musklerna. Detta uppnås genom att inte gå så djupt i stretchen och hålla positionen en längre stund. Stort fokus ligger på området runt höfter och ländrygg. Dessa är särskilt rika på bindväv och lagrar enligt yogafilosofin mycket fysiska såväl som emotionella spänningar.


Yinyoga passar alla. Med hjälp av props, olika hjälpmedel såsom filtar och bolster, kan du anpassa positionerna efter dina egna förutsättningar. När du har långvarig stelhet och smärtproblematik i kroppen, känner dig trött, överstimulerad, har humörsvängningar, mycket tankar som snurrar, känner ett behov av att fylla på med energi och/eller har för mycket energi.

RESTORATIVE YOGA 

RESTORATIVE YOGA är en meditativ och terapeutisk form av yoga som handlar om att slappna av och skapa återhämtning, fysiskt, mentalt och själsligt. Restorative Yoga är en specifik form av yoga med avsikten att genom utvalda tekniker samt mjuka och avslappnande positioner ge kropp och sinne maximal avlastning och låta oss slappna av på djupet.


I denna yogaform placerar vi oss i sköna och bekväma positioner som syftar till att skapa avslappning i kroppen. Vi håller varje position länge, ända upp till 20-30 minuter ibland. Genom att hålla positionerna under en längre tid och samtidigt känna sig fullständigt bekväm och avlastad i kroppen, kan vi tillåta oss att verkligen slappna av och ”sjunka in” i positionen, det är här vi skapar återhämtning.


Både kropp och sinne behöver återhämtning för att fungera optimalt. Det är nämligen då många viktiga processer som bidrar till att bland annat hålla oss friska, skadefria och må allmänt bra sker i kroppen. Om vi inte får den viktiga återhämtningen återuppbyggs inte cellerna på samma sätt, cirkulationen minskar och immunförsvaret går ner. Genom denna vila och avslappning stimulerar vi det parasympatiska nervsystemet och hjälper oss att skapa en fysisk och mental balans.


I Restorative Yoga använder vi flera props för att avlasta kroppen. Detta är en mycket stor del av denna praktik och props såsom klossar, filtar, bolster eller liknande redskap är därför viktiga för att verkligen kunna slappna av fullt ut.

YOGA NIDRA

Behöver du stressa av?

YOGA NIDRA släpper i djupet på fysiska, mentala & emotionella spänningar. Denna teknik används brett även för ångest & depression. En teknik som får oss att bli väldigt avslappnade.


Det fina med Yoga Nidra är att alla kan delta och det är helt riskfritt. Man ligger på rygg och låter sig guidas in i vila. Kan man inte ligga platt på rygg kan man prova att lägga något under knäna.


YogaNidra är som ett gömt litet yogiskt guldkorn som nu börjar uppmärksammas runt om i världen antagligen för att vi mer än någonsin behöver dess effekter. Tekniken härstammar från klassisk Tantra Yoga (som är en del även av HathaYogan). Yogis praktiserar YogaNidra för djup fysisk, mental & emotionell healing. Yoga Nidra används även likt Meditation för att uppleva sitt sanna Jag. Med övning av denna medvetna djupsömns-teknik kan man rensa viss samskara som är det som driver vår Karma/våra actions i detta liv.


Med regelbunden practice kan YogaNidra föra oss in i det 4:e Medvetandestadiet (Turia) där man med till slut kan nå frigörelse „Moksha“ - en strävan för en Yogi.


Med hjälp av en YogaNidra-lärare förs du från vaken stadiet, genom drömstadiet och vidare till djupsömn men du är fortfarande medveten/vaken“. Detta ger dig tillgång till ditt undermedvetna, där du är bortom medvetandets analys, processande, fantiserande m.m. Här i det mer rena medvetandet planterar vi även vårt Sankalpa, vårt målsättnings-beslut, man säger att man sår sitt eget valda frö i det undermedvetna som sen naturligt växer sig fram och skapar ett „bättre“ liv.

ASHTANGA

En dynamisk klass anpassad för alla nivåer. Oftast lite missförstånd eftersom det verkar väldigt fysisk och har varit väldigt populär runt världen. Däremot, är Ashtanga en aktiv meditation. En dynamisk klass där du synkroniserar rörelser med andningen och gradvis börjar du även använda ögonfokus och kroppslås. Du guidas igenom en modifierad version av Full Primary Series i en 60 -75 minuter lång klass. Ashtanga passar alla om man lyssnar på kroppen.

Det är en självpraktik där du jobbar med sinnet och kroppen.

För nybörjare som avancerade.

SOMA MOVE

Rörlighetsträning för hela kroppen utan redskap. En holistisk fysträning med flödande atletiska mönster med kraft och energi samt mjuk och rund. Syftet är att använda kroppen som en enhet i så långa bindvävskedjor som möjligt i funktionella rörelser. Sker barfota på yogamatta.

KINSTRETCH

KINSTRETCH ger dig förbättrad rörlighet med maximal kroppskontroll. Genom Kinstretch tränar du aktiv ledrörlighet vilket gör dig mer stabil och bättre rustad mot skador. Du får mer användbar mobilitet och därmed fler valmöjligheter i dina rörelsemönster vilket du har glädje av i annan träning och i din vardag.

 

Kinstretch ökar förutsättningarna för att du ska kunna göra det du vill. Det ersätter varken din yoga, din löpning eller ditt styrkelyft – målet är att skapa bättre förutsättningar för all rörelse. Genom Kinstretch förbereder du kroppen att bättre lyckas i de utmaningar den ställs inför.

 

En Kinstretchklass startar alltid med en rörelsebaserad självdiagnos för att få en överblick av ledernas utgångsläge. Därefter tränar vi specifika områden av kroppen för att utmana och förbättra lederna. Vi tränar i olika positioner med lederna i varierande lägen – alltid utifrån de egna förutsättningarna.

Yoga Hub Sjöstaden är den enda studio i Sverige med certifierad Kinstretch expert.

Passet hölls av Luke  Bennet Warner.

bottom of page