top of page

HATHA YOGA

I HATHA YOGA praktiserar vi en blandning av stärkande och stretchande positioner (asanas), enkla andningsövningar, ibland med sittande meditation.


Hathayogan är den mest kända formen av yoga ur vilken de flesta andra yogaformer härstammar. Genom att träna kroppen vill man i hathayoga nå sinnet och därmed finna inre balans. Mjuka fysiska rörelser kombineras med andningsövningar och meditation för att uppnå ett hållbart fysiskt och psykiskt välbefinnande.


Ordet Hatha är sanskrit, där Ha betyder sol och Tha betyder måne. Syftet med hathayoga är att finna inre lugn genom att balansera energierna från dessa två. Hathayogans mjuka, fysiska positioner (asanas) hålls mer statiskt och utförs i ett lugnare tempo än i andra fysiska och dynamiska yogaformer som exempelvis ashtanga vinyasa. Positionerna kombineras med andningsövningar (pranayama) och olika meditationstekniker för att uppnå balans mellan kropp och sinne.

VINYASA YOGA

I VINYASA Yoga samordnas andning och rörelser i ett dynamisk flöde mellan olika positioner.


Vinyasa betyder “att placera på ett visst sätt”. Vinyasayoga har sin bas och grund i klassisk Hathayoga.


Arbetssättet i Vinyasayoga innebär att beroende på hur du placerar dig i positionerna, hur du rör dig och i vilken följd, får konsekvens för hur din livsenergi löper genom kroppen. Man arbetar med sekvenser av rörelser som är styrda av andningen som har till syfte att avblockera uppdämd energi och öka cirkulationen i kroppen.


Sekvenseringen i klassen är baserad på principer som man finner i Ashtangayogans fyra serier. Klassen är uppbyggd så att den leder fram emot en så kallad „peak pose“ (en mer utmanande position)


I Vinyasayoga vill man låta rörelsen och det fokuset följa andningen. Det ger cirkulation och värme i blodet, balanserar våra nerver, ökar vår energi, minskar belastningen på skelettet, ökar syreupptagningen, stärker immunförsvaret samt minskar stress.

YINYOGA

YINYOGA är en återhämtande och terapeutisk yogastil som handlar om att ge sig hän och släppa taget för att stilla kropp och sinne. Det är en motvikt till yangbaserade, mer fysiskt krävande yogaformer. Genom att balansera yin, vila, och yang, aktivitet, i livet i stort ökar vårt välbefinnande på alla plan.


Yinyoga kännetecknas av passiva positioner med en lätt, mjuk stretch, utförda i stillhet och medveten närvaro. Varje position hålls i minst 3-5 minuter vilket ger oss tid att även lugna sinnet. I yinyogan vill vi komma åt kroppens fascia, bindväv, istället för musklerna. Detta uppnås genom att inte gå så djupt i stretchen och hålla positionen en längre stund. Stort fokus ligger på området runt höfter och ländrygg. Dessa är särskilt rika på bindväv och lagrar enligt yogafilosofin mycket fysiska såväl som emotionella spänningar.


Yinyoga passar alla. Med hjälp av props, olika hjälpmedel såsom filtar och bolster, kan du anpassa positionerna efter dina egna förutsättningar. När du har långvarig stelhet och smärtproblematik i kroppen, känner dig trött, överstimulerad, har humörsvängningar, mycket tankar som snurrar, känner ett behov av att fylla på med energi och/eller har för mycket energi.

RESTORATIVE YOGA 

RESTORATIVE YOGA är en meditativ och terapeutisk form av yoga som handlar om att slappna av och skapa återhämtning, fysiskt, mentalt och själsligt. Restorative Yoga är en specifik form av yoga med avsikten att genom utvalda tekniker samt mjuka och avslappnande positioner ge kropp och sinne maximal avlastning och låta oss slappna av på djupet.


I denna yogaform placerar vi oss i sköna och bekväma positioner som syftar till att skapa avslappning i kroppen. Vi håller varje position länge, ända upp till 20-30 minuter ibland. Genom att hålla positionerna under en längre tid och samtidigt känna sig fullständigt bekväm och avlastad i kroppen, kan vi tillåta oss att verkligen slappna av och ”sjunka in” i positionen, det är här vi skapar återhämtning.


Både kropp och sinne behöver återhämtning för att fungera optimalt. Det är nämligen då många viktiga processer som bidrar till att bland annat hålla oss friska, skadefria och må allmänt bra sker i kroppen. Om vi inte får den viktiga återhämtningen återuppbyggs inte cellerna på samma sätt, cirkulationen minskar och immunförsvaret går ner. Genom denna vila och avslappning stimulerar vi det parasympatiska nervsystemet och hjälper oss att skapa en fysisk och mental balans.


I Restorative Yoga använder vi flera props för att avlasta kroppen. Detta är en mycket stor del av denna praktik och props såsom klossar, filtar, bolster eller liknande redskap är därför viktiga för att verkligen kunna slappna av fullt ut.

YOGA NIDRA

Behöver du stressa av?

YOGA NIDRA släpper i djupet på fysiska, mentala & emotionella spänningar. Denna teknik används brett även för ångest & depression. En teknik som får oss att bli väldigt avslappnade.


Det fina med Yoga Nidra är att alla kan delta och det är helt riskfritt. Man ligger på rygg och låter sig guidas in i vila. Kan man inte ligga platt på rygg kan man prova att lägga något under knäna.


YogaNidra är som ett gömt litet yogiskt guldkorn som nu börjar uppmärksammas runt om i världen antagligen för att vi mer än någonsin behöver dess effekter. Tekniken härstammar från klassisk Tantra Yoga (som är en del även av HathaYogan). Yogis praktiserar YogaNidra för djup fysisk, mental & emotionell healing. Yoga Nidra används även likt Meditation för att uppleva sitt sanna Jag. Med övning av denna medvetna djupsömns-teknik kan man rensa viss samskara som är det som driver vår Karma/våra actions i detta liv.


Med regelbunden practice kan YogaNidra föra oss in i det 4:e Medvetandestadiet (Turia) där man med till slut kan nå frigörelse „Moksha“ - en strävan för en Yogi.


Med hjälp av en YogaNidra-lärare förs du från vaken stadiet, genom drömstadiet och vidare till djupsömn men du är fortfarande medveten/vaken“. Detta ger dig tillgång till ditt undermedvetna, där du är bortom medvetandets analys, processande, fantiserande m.m. Här i det mer rena medvetandet planterar vi även vårt Sankalpa, vårt målsättnings-beslut, man säger att man sår sitt eget valda frö i det undermedvetna som sen naturligt växer sig fram och skapar ett „bättre“ liv.

SOMA MOVE

Soma Move är en träningsmetod som fokuserar på smidiga och sammanhängande rörelser (flödande rörlighet) för att förbättra kroppens funktionella rörelsemönster. Den betonar också att utveckla muskelstyrka utan att skapa spänningar eller stelhet (mjuk styrka). Det handlar om att träna kroppen på ett balanserat sätt som främjar både rörlighet och styrka samtidigt som man är medveten om kroppens signaler och gränser.

RESTORATIVE -SOUND HEALING

Börja passet genom att slappna av, skapa återhämtning, fysiskt, mentalt och själsligt. Restorative Yoga är en specifik form av yoga med avsikten att genom utvalda tekniker samt mjuka och avslappnande positioner ge kropp och sinne maximal avlastning och låta oss slappna av på djupet. Passet kombineras med Sound Healing. Via ljud och vibrationer hjälper dig att slappna av, uppnå ett inre lugn och frigöra mentala blockeringar i kroppen. Passet är 75 minuter.

bottom of page